Lägg ner ojämställda Örebrogalan

Pressmeddelande 8 mars 2017

 

Det handlar om Örebrogalan som äger rum imorgon torsdag. En gala där priser delas ut av bland annat Örebro kommun för olika prestationer som man vill uppmärksamma. Av de 13 nomineringar där Örebro kommun, Örebrokompaniet eller brottsförebyggande rådet i Örebro står bakom är det  bara 3 kvinnor som nominerats. 7 nominerade är män (eller företag med manlig vd) och 3 är företag eller organisationer bestående av både män och kvinnor.

-Vi har tydliga ställningstagande för jämställdhet i Örebro. Jag vet att arbetet tar tid men det här har kritiserats, av mig och andra, i flera år så nu hade jag förväntat mig resultat, säger Murad Artin (V).

De priser som kommunen är inblandade i är: Näringslivspriset, Årets bragd, Kulturpriset, Miljöpriset, Årets guldvinge, Kvalitetspriset, Millencollin music prize. Det är inte alla priser som ska delas ut som har nominerade utan några av vinnarna meddelas direkt på galan.

-Den skeva fördelningen av priserna har varit något jag påtalat varje år. Nu vet jag inte vilka som kommer få pris än, men det är klart att det är mindre chans för kvinnor att få pris när de inte nominerats i lika hög grad, säger Murad Artin (V).

-Örebrogalan och priserna har spelat ut sin roll. Dags att lägga ner och tänka på något nytt sätt att uppmärksamma personer och företag som utmärker sig inom olika områden, säger Murad Artin (V).

-När det gäller övriga priser som delas ut av exempelvis näringslivet ser det inte heller bättre ut.

 

 

En kommentar till Lägg ner ojämställda Örebrogalan

  • Vad är det du gnäller om? , Ursäkta när det gäller jämlikhet. Det beror på hur många som vill vara med…om det är för lite kvinnor så beklagar jag det. Och hur många döva blir förtryckta a kommunen, arbetsgivare och vice versa…att det skulle vara huvudstad för döva. Men så är det inte….döva har fortfarande inte nått jämlikhet än..trots vår kampanda att komma upp till det… men blir aldrig det…dövas förbund har kämpat ordentligt …vad är resultatet av det? de är mycket som måste komma fram. Döva har fortfarande en stor utanförskap…på arbete, fritiden och med mera på deras liv. Vem fan vill bli döv? Och vi har inte bett om att bli döv för att bli nedvärderad av inkompetenta politiker. Men vissa punkter håller jag med om er om de giriga kapitalets hunger efter makt över arbetarklassens välbefinnande inte kommer fram. Hörselskadade och döva bi aldrig aldrig jämställda. Tyvärr. Det har vi levat med det i hela vårt liv. Arbetsgivaren väljer hellre en hörande, pga kommunikation. Hur många kan använda teckenspråk när de flesta läser bara engelska. Hmmmmm det är inte helt självklart att lära sig det kanske.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Läs vårt äldreprogram för Örebro kommun
Läs vårt äldreprogram för Örebro kommun
Budget Örebro kommun 2018
Budget Örebro kommun 2018
Samhällsmagasinet Rött
Samhällsmagasinet Rött