• Hem
  • Alla oavsett fa...
Aktuellt
Cecilia Lönn Elgstrand; Skolpolitisk talesperson Vänsterpartiet Örebro.Pressfoto: Sofie Isaksson.

Alla oavsett familjebakgrund måste nå målen

Andel behöriga som går ut årskurs nio minskar för andra året i rad.

– Det är naturligtvis inget bra, oavsett anledningen, säger Cecilia Lönn Elgstrand skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Örebro. 

-Vi behöver ge alla elever möjligheten att vara med och forma sin egen framtid, därför måste vi se till att alla oavsett familjebakgrund ska ha chansen att nå målen i skolan.

Vänsterpartiets svar på resultatet är att investera i barnen genom att börja redan i förskolan med mindre barngrupper – det ger alla barn en bra start förberedda för skolan. Väl på plats i skolan ska alla elever ha rätt till studiehjälp före, efter eller under skoldagen.  

 –Sen handlar en del om skolresultaten om hur barn och unga mår. Den som mår dåligt av stress, mobbing eller trakasserier klarar inte skolan lika bra som den elev som mår bra. Vi vill satsa på att förebygga genom en rad åtgärder. Dessutom se till att skolan har mer kunskap om barn med trauman och stärka elevhälsan och samarbetet med socialtjänst och primärvård just utifrån den psykiska ohälsan, säger Cecilia Lönn Elgstrand (V).

För Vänsterpartiet är det viktigt att Örebro kommun ska fortsätta skapa gröna förskole-och skolgårdar eftersom det inverkar positivt på både hälsa och utveckling samt kunskapsinhämtning.

I skolan ska det finnas fler vuxna närvarande, på raster och i klassrummet och lärarnas administrativa arbete ska minskas.

– Resursfördelningsmodellen är inte så gammal men jag anser att vi måste undersöka om det finns grupper som behöver mer resurser än i dag, exempelvis de nyanlända som måste klara av målen på kortare tid än sina kamrater. Skolor som har elever med större behov ska få ökade resurser, säger Cecilia Lönn Elgstrand (V).

Kopiera länk