• Hem
  • Delar S i ledan...
Övrigt

Delar S i ledande ställning i Örebro oron med sina ministrar?

Debattartikel publicerad 30 december i Nerikes Allehanda
För nu ett bra tag sedan (den 18 augusti) skrev två socialdemokratiska ministrar, Annika Strandhäll och Ardalan Shekarabi, en ­debattartikel i Svenska Dagbladet som på flera sätt var uppseendeväckande.

Välfärdens proffs måste ges större frihet i arbetet var rubriken. Artikeln tog kraftfullt avstånd från det köp- och säljsystem som så länge dominerat tänkandet i off­entlig sektor, ofta under ­beteckningen NPM, New Public Management. Målstyrningen och marknadiseringen i välfärden har skapat en ökad byråkratisering, detaljstyrning och en försämrad arbetsmiljö för de som jobbar och håller upp vår välfärd, i stället för en bättre kvalitet i verksamheten skrev ministrarna.

Vidare: I jakten på val­frihet och mätbarhet har personalen blivit bortglömd och nedprioriterad, det vet vi är slöseri med kunskap, erfarenhet och drivkraft.

Som vänsterpartister applåderade vi, även om man kan tala om ett senkommet uppvaknande.

Men efter den debatt­artikeln blev det tyst. Tvärtyst. Och på lokal nivå, i Örebro kommun, verkar man över huvud taget inte ha läst den.

Ty här är man i full färd med att tillsätta nya tjänster som ska se till att under­sköterskorna i hemtjänsten gör sitt jobb, införa dator­baserad övervakning och centralisera beslutsfattandet i den kommunala delen av verksamheten.

Varför då? Jo, därför att ­sedan LOV, Lagen om val­frihet, infördes inom hemtjänsten i Örebro kommun 2014 har kostnaderna skenat med över 100 miljoner, vilket lett till stora sparkrav och neddragningar i den kommunala delen av hemtjänsten.

Samtidigt redovisar flera av de 14 privata företag som finns listade som ut­förare i kommunen vinst­nivåer på mellan 15 och 50  (!) procent.

Kan det möjligen finnas ett samband? En ledtråd är väl att kommunledningen nu räknar med att spara 24 miljoner på nya kontrollfunktioner, trots att tio nya kontrollanter ska anställas och avlönas.

På riksnivå verkar S-politiker nu vara besvärade av utvecklingen i både vård, omsorg och skola.

Vi vill gärna veta om denna oro delas av ledande S-politiker i Örebro. Samarbetet med C och KD tyder ju inte direkt på det.

Tore Mellberg,

Christer Håkansson,

Lars-Göran Hildor,

Ingemar Savonen,

Johan Bokvist,

Ewa Lindén,

Jan Pargell

Vänsterpartiets välfärdsgrupp i Örebro

Kopiera länk