• Hem
  • Lång eller dyr ...
Boende

Lång eller dyr väg till bostad för Örebros studenter

En granskning som SVT har genomfört av bostadssituationen för studenter i Örebro visar att en student i genomsnitt behöver vänta en termin på en bostad. Vägen till en lägenhet är lång och innebär för många en stor stress, något som också kan påverka studierna. Ett sätt att korta ner vägen till en bostad är att betala, dyrt. Studenter med föräldrar som har råd att betala för en dyr lägenhet har på så vis ett försprång och slipper den problematik som många andra tampas med. Vänsterpartiet vill att lärande ska ske på lika villkor, utan att studenter ska behöva oroas över vart de ska bo och hur de ska ha råd med mat och studiematerial. Man ska inte behöva vara varken hemlös eller rik för att utbilda sig, utbildning ska inte vara en klassfråga! Det byggs förvisso lägenheter i Örebro, problemet med dessa är att de är på tok för dyra, så pass dyra att lägenheter nu står tomma för att vanligt folk inte har råd att bo där. Vi vill att fler hyresrätter byggs och att utvecklingen mot marknadshyror i Örebro upphör omedelbart.

Bristen på bostäder för studenter och många andra är ingen tillfällighet. I takt med att vinstintressen styr allt mer och bygg- och bostadsföretagen ökar sitt inflytande så har bostadsbristen ökat. Bostadsbrist är ett av företagens effektivaste sätt att hålla uppe hyror och priser. Därför måste vinstintressena pressas tillbaka och bostadsbyggandet utgå ifrån de faktiska behoven, inte företagens vinst. I december 2018 kunde den politiska högern (M, KD och SD) rösta igenom sin budget i riksdagen och en av de katastrofala effekterna blev att stödet till byggande av studentbostäder snabbstoppades. Stödet är nu på väg tillbaka men högerns agerande visar att de både saknar omdöme och vilja att förbättra boendesituationen för studenter.

Vi måste värna om befintliga studentbostäder i Örebro. När Öbo sålde cirka 300 studentbostäder i Tybble till en privat aktör så lovade den nya ägaren att bostäderna även i fortsättningen ska vara reserverade för studenter. Juridiskt så väger detta löfte ingenting om den nuvarande ägaren skulle få för sig att sälja vidare. På så vis kan ytterligare 300 studentbostäder försvinna från Örebro vilket ytterligare skulle förvärra situationen.

Samtidigt så får vi signaler om att studenter börjar vänja sig vid denna utsatta situation, bostadsbristen har normaliserats. Vissa anser till och med att boendesituationen som student i Örebro är bra trots att den kan innebära hemlöshet under den första tiden av studierna. Vi i Vänsterpartiet tycker situationen är långt ifrån bra och kommer aldrig att acceptera att studenter ska behöva påbörja sina universitetsstudier utan att veta vart de ska bo. Studentkåren och vissa privatpersoner gör så gott de kan för att lösa den mest akuta fasen. Kåren hjälper till via kortsiktigt akutboende och privatpersoner erbjuder soffor och madrasser som en sista utväg. Men de lägenheter som studenter ofta får som första bostad är privatägda, och det privata beståndet är starkt påverkat av marknaden när de sätter sina hyror.

I en studentstad som Örebro skulle det kunna leda till att studenter förblir hemlösa över en längre tid än bara några månader, något som i förlängningen kan leda till avbrutna studier. Eller att en som student får dra ned på andra kostnader, så som mat, för att kunna betala sin hyra. I en sådan situation kommer minsta lilla oförutsedd utgift att rasera studentens ekonomi. Vänsterpartiet säger bestämt nej till marknadshyror. Vi säger ja till studier som alla oavsett klass, bakgrund eller ekonomisk köpkraft kan ta del av. För ett mer jämställt samhälle så måste möjligheterna till utbildning vara till för alla, inte bara för några få.

Martha Wicklund,

Kommunalråd Vänsterpartiet Örebro

Lars Bjurström,

Vice ordförande Vänsterpartiet Örebro

Alva Lindström,

Ordförande Ung Vänster Örebro

Kopiera länk