sida

LIVE

Digitala möten

EN HOTAD UNDERVISNING – OM MODERSMÅLSUNDERVISNINGEN I DAGENS SKOLA

Flera partier vill montera ner modersmålsundervisningen i den svenska skolan. Även i Örebro pågår försämringar. Under det här digitala tillfället pratar vi om modersmålet utifrån aktuell forskning och erfarenhet. Kanske har du egna erfarenheter att dela med dig av?

Du deltar genom zoom. Om det är första gången du använder zooom kan du dagarna innan mötet skriva ett meddelande till Vänsterpartiet för att få hjälp.

Länk tillmötes https://us02web.zoom.us/j/86295217168
Meeting ID: 862 9521 7168

Livesändning

VAD VILL VÄNSTERPARTIET MED NARKOTIKAPOLITIKEN? (Klicka på länken för mer info)

Digitalt panelsamtal om Vänsterpartiets syn på narkotikapolitiken och hur dagens politik påverkar samhället.
Deltagare:
Karin Rågsjö är riksdagsledamot och företräder Vänsterpartiet i sociala frågor.
Hasse Arvidsson är tidigare gatuterapeut som berättar om sitt arbete och om situationen för utsatta i Örebro.
Samtalsledare är Martha Wicklund, kommunalråd för Vänsterpartiet i Örebro kommun och kriminalvårdare till vardags.

Panelsamtalet sänds digitalt. Efter sändningen klipper vi ihop ett sammandrag av panelsamtalet och lägger upp här.

Tid och plats: TISDAG 15 DEC, KL 18-19
LÄNK
till sändningen här nedan.

 

Tidigare sändningar

1 MAJ 2020

HÄR kan du se reprisen från årets digitala livestream.

I år talar Linn Josefsson (Örebroföreningens ordförande) och Alva Lindström (Ung Vänster). Vårt kommunalråd Martha Wicklund är programledare.

 

 

1 majtal 2020

 

Hej!

Jag heter Alva Lindström och är 22 år gammal, pluggar på Musikhögskolan och är medlem i Ung Vänster Örebro.
Vi är ett feministiskt, socialistiskt och antirasistiskt förbund som består av unga människor som vill kämpa för ett bättre liv, för rättvisa och solidaritet.
Det har blivit mycket tydligare under rådande Coronapandemi att vårt samhälle har påtagliga brister när det gäller våra liv, vår rättvisa och solidaritet.

I denna tid har jag verkligen fått en tankeställare – jag är privilegierad!
Vilken tur jag har som har ett lösningsfokuserat universitet som gör att jag både får mitt kursinnehåll och CSN, trots att jag nästan inte längre har fysiska lektioner. Jag har tur som har ett boende dit jag kan dra mig undan och ta mitt smittskyddsansvar. Jag har tur som bor i ett land med allmän sjukvård och en pålitlig infrastruktur.

Runt mig finns dock unga människor som inte alls har lika mycket tur som mig. Jag tänker på alla de unga människor som försörjer sig genom timanställningar och vikariat, som ju längre krisen pågår kommer ha en osäkrare och osäkrare tillvaro. Dem som normalt inte kan tacka nej till jobb pga rädslan för att förlora det, som nu måste stoppa sig själva i dörren vid minsta förkylningssymptom. För dem väntar en otrygg tillvaro där hyran kanske inte kommer kunna betalas. Unga människor på arbetsmarknaden behöver bättre villkor och tryggare anställningar, speciellt under en pandemi.

Finansinspektionen har nu under coronakrisen meddelat att bankerna får ge bostadsägare undantag från amorteringskraven om de drabbas av inkomstbortfall pga covid-19. Det är såklart superbra, men inget liknande stöd för hyresgästen finns än. I förlängningen kan alltså coronakrisen leda till att tusentals arbetslösa hyresgäster vräks. I en stor stad som Örebro där du antingen behöver tur eller över 5 år i bostadskön för att få en hyresrätt, kommer det att få stora konsekvenser.
Vänsterpartiet föreslår en statlig hyresgaranti för att stoppa vräkningarna, ett förslag som riktar sig till hyresgästen utan inkomst istället för till hyresvärden. Detta är något som behövs, för ju längre krisen pågår desto fler arbetslösa kommer även att vara hemlösa. Vi behöver råd att bo och leva, även under en pandemi.

Under pågående pandemi har regeringen tillsatt en utredning om fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder. Detta är ett hån mot alla låginkomsttagande hyresgäster.
Vinstintresse och allmänintresse går inte hand i hand och att tro på att marknaden ska kunna lösa bostadsbristen som råder är således naivt. Marknadshyra är lönsamt för fastighetsägaren men förödande för den bostadssökande, då den förstnämnda behöver konkurrens och efterfrågan för att kunna driva sina intressen. Bostadsbristen är alltså något kapitalisten vinner på medan hyresgästen fortsätter att förlora.

Är du student och bostadssökande i Örebro idag behöver du ungefär ett år i ÖBOs bostadskö för att få ett rum i en korridor, en boendeform som definitivt inte passar alla. De flesta ger sig därför ut i vimlet av privata hyresvärdar. Ett vimmel där du bland annat kan få betala över 5000 kr för 22 kvm utan ugn, skickligt motiverat bakom ordet ”nyproducerat”. Eftersom privata hyresvärdar får sätta så orimliga hyror nu vill jag inte ens fundera på hur höga dem blir om marknadshyra blir aktuellt. Det kommer inte leda till en tryggare hyresmarknad för hyresgästen, utan bara en soligare tillvaro för fastighetssektorns kapitalister. Vi måste stå upp för hyresgästen, inte bara under coronapandemin utan hela tiden.

Jag studerar till musiklärare. I och med distansstudier har jag fått mycket mer fritid, något jag utnyttjar för att öva på de instrument jag spelar, och lyssna på musik. jag harm som många andra, även hunnit utforska fler tv-program och serier än jag kunnat annars. Jag sträcksåg hela Tiger King från Netflix på en dag och har också haft tid att plöja Hjälp vi har köpt en bondgård och Gift vid första ögonkastet från SVT. Jag har haft tid att läsa mer, allmänbilda mig via podcasts och annat samt dekorerat mitt hem med mer konst och fotografier.

Kulturlivet är hårt drabbat av krisen. Det gäller såväl de stora institutionerna, som den enskilde kulturarbetaren. Mina vänner och bekanta som försöker försörja sig som musiker står handfallna och ensamma när alla gig försvinner, men alla utgifter är kvar. Samma gäller såklart alla konstnärer utan utställningar och alla teaterscener utan publik. Faktum är att ju längre coronaviruset restriktioner lägger krokben på kulturlivet, desto svårare kommer det bli för dess utövare att få tillbaka den på fötter. Utan förebilder och ett aktivt lokalt kulturliv fråntar vi kommande generationers möjligheter att vara kreativa.

Hur skulle social distansering och isolering se ut utan kultur? Utan musik, litteratur, tv, film och konst? jag är övertygad om att kulturen för många är en positiv kraft i en annars så negativ tid. En pytteliten ljusglimt i vardagen i form av en danspaus till favoritlåten efter en dag av zoom-möten, eller att titta på ett avsnitt till av serien för att kanske glömma bort vardagens svårigheter för en stund. I en tid som denna är jag oerhört stolt över att vara medlem i ett parti som vill stötta kulturen. Vänsterpartiet föreslår en rad insatser i kulturlivet. Det är alltifrån stöd för att ersätta inomstbortfall, till resurser för att hitta nya digitala lösningar för att tillgängliggöra kultur i en tid när de vanliga vägarna inte fungerar.

Du som kulturkonsument kan också göra skillnad. Kom ihåg att stötta kultursektorn. Lyssnar du på jazz i din isolering? Swisha Krisfonden för jazzmusiker. Har du en favoritkonstnär? Stötta den genom att köpa ett print eller två. När krisen är över, ge ditt syskonbarn betalt när hen ska sjunga på ditt uppskjutna bröllop. Gå på utställningar, teaterföreställningar och njut av privilegiet att du bor i ett land med ett fritt kulturliv.

Sammanfattningsvis – Covid 19 suger. Men vi alla vet att ”this too shall pass” och när det gör det måste vi påminna oss själva om vad coronakrisen har tagit fram från vårt samhälle. Konsekvenserna av borgerlig politik och kapitalismen inte bara suger under pandemin, utan hela tiden. När vi tar oss ur det härblir det viktigt att inte låta borgare eller partier med fascistiska drag ta över det politiska utrymmet, utan vi bör ta plats med våra frågor och vår politik. Det är vi som värnar om om de grupper som påverkas mest av den här krisen. Vi vet att rättvisa och solidaritet inte är applåder från en balkong utan bättre arbetsmiljö och villkor. Det vi gjorde innan krisen, det gör vi under krisen, och vi kommer att göra det efter krisen. Det är vi som kommer att förändra de orättvisor som nu lyfts fram.

Är du inte redan organiserad politiskt? Bli det idag. www.ungvanster.se eller www.vansterpartiet.se.
Välkommen!

Alva Lindström, Ung Vänster Örebro

 

 

Vänner, kamrater, örebroare

I år är det första gången på tjugo år som jag inte går i ett första maj tåg.
Såhär dags på första maj brukar jag vara i full färd med att hjälpa bära fram de röda fanorna till slottsparken, och öva på talkörerna en sista gång. Även om jag saknar det vanliga firandet, så är jag ändå glad att vi kan samlas genom våra skärmar.

Pandemin har förändrat min vardag, liksom vardagen för människor världen över. Det sägs att viruset kan drabba vem som helst. Visserligen är det sant att både kungligheter och premiärministrar har blivit sjuka, men det är ändå olika verkligheter vi lever i. Visa kan jobba hemifrån, de kan isolera sig med take-away mat och internetshopping. Andra måste gå till jobbet, och för dig som till exempel jobbar i vården, i affär eller kör taxi, så är det ett jobb där det är avårt att hålla avstånd till andra människor.

Vissa blev sjuka på skidfest i alperna, medan flera taxichaufförer blev sjuka när de körde taxi från Arlanda med hostande skidresenärer. De första som blev smittade blev också ekonomiskt bestraffade med en karensdag på lönen. det var verkligen inte en dag för tidigt att stoppa karensavdraget, nu är det delvis kompenserat, och vi ska tillsammans kämpa för att det ska avskaffas för gott.

I dagens Sverige finns det också de som jobbar inom den så kallade gigekonomin, de som jobbar uppdrag för uppdrag, de som får några timmar i taget. Där kan en sjukskrivning innebära att du blir struken från listan, att du inte ens blir uppringd för nästa vikariat.

Det är därför kravet på trygga jobb är så viktigt,
du ska inte bli av med jobbet för att du sjukskriver dig, eller för att du kräver bättre arbetsmiljö.
De tidiga första maj-demonstrationerna för 130 år sedan, handlade om kortare arbetsdagar och bättre arbetsvillkor. Den kampen lever vidare idag. Idag är bemanningsföretag och många varianter av osäkra anställningar, ett verktyg för att personalen ska vara foglig. Vänsterpartiet kräver att allmän visstidsanställning avskaffas, och att det blir stopp för att använda bemanningsföretag istället för att fastanställa.

Det är också viktigt att den som blir arbetslös i denna pandemi lätt ska kunna få a-kassa. En bra arbetslöshetsförsäkring gör också att den som är utan jobb inte behöver gå med vilken lön som helst, vilka arbetsförhållanden som helst. Den som blivit arbetslös ska inte behöva sälja allt det äger och sedan tvingas till försörjningsstöd. Därför vill Vänsterpartiet under Coronakrisen sänka kraven för att kunna ta del av a-kassan.

I den här krisen blir det tydligt vad solidaritet innebär.
Frivilliga hjälper till med handling åt sina grannar, och åt främlingar som tillhör riskgrupper. Både gymnasieelever och företag startar egen tillverkning av skyddsutrustning som skänks till vården, och vårdpersonal, de kämpar varje dag för att rädda liv, och de gör det med för låga löner, och med för få arbetskamrater.

Sällan har det varit så tydligt vilka det är som är välfärdens verkliga hjältar, sällan har det också varit så tydligt hur illa vi belönar dessa hjältar.
Nu, om inte förr, måste vi se till att lönerna höjs, och att arbetsmiljön förbättras, i sjukvården, i förskolan och i äldreomsorgen. Välfärden behöver mer resurser, och vi behöver ett skattesystem, där de som har mest bidrar mer.

Kamrater – Det kommer en tid också efter pandemin, det kommer då att vara ett delvis nytt samhälle, som vi ska möta tillsammans. Samhället har fått uppleva att vi snabbt kan ställa om för att undvika ett globalt hot mot vår hälsa. Den lärdomen måste vi ha med oss när vi tacklar klimatkrisen, för klimatförändringarna, det är hälsokris.
Värmeböljor är dödliga för samma äldre som är sårbara för covid, kortare vintrar ger oss fler parasitsjukdomar och luftföroreningar från fossila bränslen tar över 7000 svenskars liv varje år, för att inte tala om klimatförändringarnas påverkan i andra delar av världen. I samhället efter pandemin vet företagen att det är möjligt att klara sig utan affärsresor med flyg, och storstadsbor världen över vet hur det är att andas utan luftföroreningar.

Samhället efter pandemin, det är ett samhälle redo för omställning.

Jag vill avsluta med att citera FN:s generalsekreterare António Guterres:

”Allt vi gör under och efter den här krisen måste syfta till att skapa mer jämlika, inkluderande och hållbara ekonomier, samhällen som är bättre rustade att klara av pandemier, klimatförändringar och andra globala utmaningar.”

 

Linn Josefsson, ordförande

Kopiera länk