• Hem
  • Tänker Kristdem...
Övrigt

Tänker Kristdemokraterna ta bort de otrygga jobben i Örebro?

Debattartikel publicerad i ETC Örebro

Cecilia Lönn Elgstrand (V)

Det är den här tiden på året nu igen. Den tiden då många ser fram emot sommarsemester, när skolorna har avslutningar och det sätts upp lappar på förskolorna om sommarstängda veckor och ihopslagna förskolor. Det är också den tiden på året då det dåliga samvetet växer i magen på en del föräldrar. Det är under denna tid som ett av de styrande partierna i Örebro: Kristdemokraterna, ofta väljer att göra ett utspel som ökar på det där dåliga samvetet.

I flera år har kristdemokraterna under sommartid gjort utspel som handlat om hur illa det är att barn är på förskolan under sommaren. Jag har frågat förut, men återkommer nu inför denna sommar med frågan om vilka åtgärder som vidtagits för att möjliggöra barnens ledighet?

2015 gjordes en kartläggning som visade att sju procent av förskolebarnen inte var lediga från förskolan på sommaren. Vad har partiet som styr över förskolenämnden i Örebro sedan gjort med denna siffra?

Anledningen till att barn är på förskolan hela sommaren beror på att föräldrarna jobbar. Barn till föräldrar som jobbar har rätt till barnomsorg. Anledningen till att föräldrar jobbar hela sommaren utan att ha ledigt med sina barn är att de måste försörja sig. Det kan exempelvis vara så att föräldern studerar med CSN under terminerna men under sommaren kommer ingen inkomst därifrån. En annan anledning kan vara att föräldern arbetar som vikarie. Sover med mobilen under kudden och hoppas att det plingar till på morgonen så att det blir tillräckligt många timmar för att räcka till hyran. Under sommaren blir det schemalagda timmar, det är lite tryggare men det är inte läge att be om (obetald) semester då när jobb äntligen finns.

Det är dessa föräldrar, ofta ensamstående kvinnor, som Kristdemokraterna vill ska se till att deras barn ska ha ledigt. Det är lätt att ställa följdfrågor kring detta återkommande utspel. Jag har ställt dem förut men har ännu inte fått något förståeligt svar. Eller sett några åtgärder. Så jag försöker igen: Tänker Kristdemokraterna ta bort de otrygga jobben i Örebro kommun? Tänker de ersätta alla vikariat med trygga jobb där alla har rätt till betald semester på sommaren?

För så länge Kd inte presenterar några åtgärder är deras utspel om barns rätt till sommarledigt bara ett hot om ett förbud för barnomsorg på sommaren.

 

Cecilia Lönn Elgstrand

Skolpolitisk talesperson Vänsterpartiet Örebro

Kopiera länk