• Hem
  • Färdtjänst är o...
Övrigt

Färdtjänst är också kollektivtrafik

Debattartikel publicerad i Örebroarn 28 mars

Debattartikel publicerad i Örebroarn 28 mars

Den som åker färdtjänst måste få bättre service än i dag. Vi tycker också att priset skulle vara ett annat, det vill säga samma som att åka annan kollektivtrafik.

Det behövs mer jämlikhet i Örebro. Där den som behöver samhällets service också får det. Det gäller många områden men till exempel när det handlar om att vara aktiv även för den som har svårt att själv ta sig till bussen.

Vi vill därför satsa mer på färdtjänsten.

I dag är det dyrare att beställa färdtjänst än att åka buss vilket gör att många vars enda alternativ är färdtjänsten inte har råd att ta sig till olika ställen. Det ska inte behöva vara så att denna grupp, som ofta har låga inkomster, måste avstå födelsedagskalas eller deltagande i föreningslivet för att det kostar för mycket att ta sig dit. Vi vill bryta isoleringen som höga priser och låg tillförlitlighet till färdtjänsten kan leda till.

Därför behöver vi sänka priset så att det inte kostar mer än en vanlig bussresa. Vi vill halvera lägstakostnaden från 40 till 20 kronor och sedan sänka alla kostnadsstegen efter det.

Den som behöver färdtjänst för att exempelvis åka till jobbet, föreningsmötet eller vårdcentralen behöver också få lita på att skjutsen kommer när den ska.

I dag är det tyvärr så att färdtjänsten är pressad och ibland inte kan hålla tiderna men vi vill att resenärerna ska ha samma garanti som den som åker kollektivt där det finns en resegaranti om att komma fram i tid eller bli kompenserad vid stora förseningar.

Örebro kommun har fått ökade skatteintäkter och av dem vill vi lägga sex miljoner på satsningar på färdtjänsten. Vi satsar på att sänka priset på resorna och då räknar vi också med att fler vill åka. Dessutom vill vi införa en resegaranti så att det går att lita på att skjutsen kommer fram i tid.

Stefan Nilsson

Vänsterpartiet Örebro

 

Kopiera länk