• Hem
  • Fråga om Palest...
Pressmeddelande

Fråga om Palestina stoppades i fullmäktige – ”Dubbelmoral”

Inför dagens kommunfullmäktige hade Vänsterpartiet lämnat in en enkel fråga om civila som nu drabbas i kriget mellan Hamas och Israel. Frågan stoppades dock av kommunfullmäktiges presidium med hänvisning till att det inte är en kommunal angelägenhet.

– Vi tycker det är både fegt och fel av kommunledningen att inte låta oss ställa frågan. Barn och oskyldiga dör och lever under fruktansvärda förhållanden i Gaza. Vi får inte bara stå tysta och se på, det handlar om medmänsklighet, säger Vänsterpartiets kommunalråd Martha Wicklund.

Den enkla frågan som lämnades in i god tid före deadline hade frågeställningen: ”Hur kommer kommunledningen att agera för att visa stöd och solidaritet med civilbefolkningen som drabbas av död, skräck och lidande i både Israel och Palestina?” Frågan var ställd till kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S).

– Vi skuldbelägger inte på något vis styrande partier genom vår fråga och förstår att kommunens möjlighet att påverka är liten. Men då Örebro kommun tidigare stått upp för demokrati, mänskliga rättigheter och skyddande av civila i väpnade konflikter i världen tycker vi att man borde göra det här också. Det finns dessutom personer i vår kommun som har släkt och vänner som befinner sig i Gaza. Det styret håller på med nu är dubbelmoral, säger Martha Wicklund.

Martha Wicklund uppmanade även alla ledamöter att donera sitt arvode för dagens kommunfullmäktige till valfri hjälporganisation som nu kämpar dygnet runt för att hjälpa civilbefolkningen som drabbas. Vänsterpartiets egna ledamöter kommer att uppmanas att donera sina arvoden för dagens kommunfullmäktige till Läkare utan gränser.

– Vi måste vara tydliga, civila får aldrig attackeras. Varken från terrororganisationen Hamas, eller från Israels regering. Det måste få ett slut, avslutar Martha Wicklund.

Kopiera länk