• Hem
  • Har du barn i f...
Övrigt

Har du barn i förskolan?

Cecilia Lönn Elgstrand; Vänsterpartiet. Pressfoto: Sofie Isaksson

Debattartikel publicerad i Örebroarn 11 april

Har du barn i förskolan? Då borde du få veta att det pågår ett uppror. Förskolepedagogerna protesterar. Med all rätt. Många borde lyssna, framförallt vi med barn i förskoleåldern.

Det var fem år sedan som förskoleupproret startade i Örebro och sedan spred sig över landet. Det är ett uppror för bättre situation för barnen i förskolan, bättre arbetsmiljö och möjlighet att orka jobba i förskolan.  Det var fem år sedan men tyvärr protesterar gruppen fortfarande. De senaste veckorna har flera pedagoger gått ut och berättat i sociala medier och i traditionella medier under rubriken #pressatläge om hur de mår dåligt av sina jobb i förskolan. Det är för stressigt, för stora barngrupper och för höga krav på för få pedagoger.

Vänsterpartiet gav förskoleupproret ett stipendie för sin kamp då när det var nystartat och trodde nog att vi skulle få en förändring ganska snart, därför är det verkligen nedslående att ingen förbättring skett.

I Örebro har vi de senaste åren föreslagit mer resurser, minskade barngrupper och åtgärder för bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö men inte fått igenom våra förslag.

Det kan för vissa verka som ett uppror för bättre arbetsvillkor, men det förskolepersonalen lyfter handlar ju inte alls i första hand om deras arbetsmiljö även om den så klart absolut måste förbättras. Det som nu belyses handlar, precis som upproret också lyfter, om hur svensk förskola ska se ut, hur barnens vardag ska vara och vilka kunskaper barnen ska lämna förskolan med.

Förskolan är den viktigaste grunden i vårt samhälle om den bedrivs på det sätt som är tänkt. Därför behöver vi se till att det finns tillräckligt med utbildad personal, bra arbetsvillkor, mindre barngrupper och mer tid för att se varje barn. Det skulle göra barnen tryggare och ger dem möjlighet till mer utveckling och också bättre förberedda för skolvärlden.

För mig och Vänsterpartiet är det självklart att vi måste lyssna och skapa en förändring med mer resurser och prioritera förskolan högre.  Det borde varje förälder också skriva under på.

Cecilia Lönn Elgstrand

Skolpolitisk talesperson Vänsterpartiet Örebro

 

Kopiera länk