Inför sex timmars arbetsdag i Örebro
För 100 år sedan antog riksdagen en lag om att införa åtta timmars arbetsdag i Sverige. Sedan dess har inte mycket hänt – åtta timmars arbetsdag är fortfarande norm och arbetslinjen drivs fortfarande stenhårt trots att sjukfrånvaro och antalet personer som sjukskrivs på grund av utmattningssyndrom ökar lavinartat. Idag är det svårt för de som har arbete att kombinera det med fritid, föräldraskap, familj och vänner – tiden räcker inte till. Allt fler varningsklockor ringer, mer och mer statistik och forskning pekar på att det finns andra och bättre lösningar. Låt nu Vänsterpartiet visa vägen och föra Sverige in i framtiden med införandet av sex timmars arbetsdag. Vi vill att Örebro tar täten och är med och driver igenom denna omställning.
Digitalisering, robotisering och artificiell intelligens är några av de faktorer som bidrar till att vi idag är mer effektiva än någonsin. Detta leder till att färre personer tvingas åstadkomma allt mer. Vi måste använda utvecklingen till vår fördel istället för att bara springa snabbare. Den arbetsrelaterade ohälsan leder till sjukskrivningar – vi görs utmattade av det rådande systemet. Genomförda projekt med sex timmars arbetsdag, bland annat inom äldreomsorgen i Göteborg, visar på mycket positiva resultat. Förkortad arbetstid bidrog bland annat till färre sjukskrivningar, ökad kvalitet i verksamheten och minskad kompetensflykt medan personal upplevde en tydlig ökning av den upplevda hälsan och mer tid till familj, vänner och intressen. Både människor och arbetsgivare är vinnare när sex timmars arbetsdag blir norm.
Undersköterskor utgör den största yrkesgruppen i Sverige. Totalt jobbar cirka 175 000 människor i denna bransch. Av dessa är cirka 97 procent kvinnor. Samtidigt ser vi hur allt fler personer, speciellt i kvinnodominerade yrken, går på knäna. Det är tuffa branscher som sliter på människor. Långtidssjukskrivningar, lång rehabiliteringskedja och förtidspensionering är vanligt förekommande – något som kostar både arbetsgivaren och samhället pengar. Om vi ser till de drabbade människorna så är kostnaden för den stenhårda arbetslinjen så mycket mer än en ekonomisk förlust. Familj, vänner, fritidsintressen och socialt engagemang är alla saker som drabbas när arbetslinjen knäcker ytterligare en människa. Vi vill att människor ska hålla hela arbetslivet och dessutom ha tid och ork över till familj och fritidsintressen. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön skulle bidra till en sund utveckling istället för att fortsätta i en riktning som vi alla vet inte är hållbar i längden.
Vänsterpartiet har drivit igenom flertalet långa pilotprojekt och studier som har gjorts visar på en tydlig minskning av sjukfrånvaro efter införandet av sex timmars arbetsdag. Det är nu dags att vi tar nästa steg och inför sex timmars arbetsdag i Örebro. De områden som har störst behov av sex timmars arbetsdag är äldreomsorgen, socialtjänsten, förskolan och hemsjukvården. De är alla kvinnodominerade branscher med höga sjukskrivningstal, rekryteringssvårigheter och hög personalomsättning. Försök visar att en omedelbar effekt vid införandet av sex timmars arbetsdag med bibehållen lön utgör en mer attraktiv arbetsgivare. Samtidigt så är personalen mer benägen att stanna kvar på en arbetsplats där de mår bra och har tid och energi kvar efter arbetsdagen. I det långa loppet så har samhället allt att vinna på att kommunens anställda är friskare och nöjdare med sin arbetssituation.
Vi är övertygade om att människor skulle må bra och känna mening i ett Örebro som har en jämställd och jämlik fördelning av makt, inflytande, resurser och tid. I det moderna Örebro gör vi medborgare och samhället en tjänst och inför sex timmars arbetsdag!
Martha Wicklund, (V)
Kommunalråd