Jämlik skola skapar jämlikt samhälle
Den svenska skolan blir allt mer ojämlik. De senaste 20 åren har skolbarnens familjebakgrund fått allt större betydelse för deras skolresultat. Det fastställs i utredningen En mer likvärdig skola som nyligen lämnats till regeringen. Mycket i utredningen talar om en verklighet som vi i Vänsterpartiet försökt motverka i många år. Däremot går förslagen inte tillräckligt långt för att komma åt problemen.
Skillnaderna mellan olika barns skolresultat blir allt större. Bakgrunden är en utökad skolsegregation skapad delvis av boendesegregation, men framförallt av det fria skolvalet i kombination med friskolereformen. Vi ser samma tecken i Örebro där resultaten från olika skolor kan skilja sig stort.
Det är ett allvarligt samhällsproblem att vi lämnar stora grupper av barn på det här sättet. Det kompensatoriska uppdraget är centralt i skolan och alla barns rätt till en likvärdig skolgång är viktig för hela samhället. Men sedan skolväsendet marknadsanpassades på 90-talet har likvärdigheten sjunkit och resultaten också, enligt både denna och tidigare utredningar och forskning.
Utredningen vill nu att det ställs krav på huvudmännen, det vill säga kommunen eller den som driver friskolan att skapa allsidig social sammansättning av elever och föreslår därför att friskolornas kösystem slopas och att ett centralt statligt skolvalssystem införs. Det är en bra intention att komma åt det som bland annat resulterat i att friskolor sällan tar emot nyanlända elever eller elever från socioekonomiskt utsatta områden.
Men varför är det så viktigt med ett skolval? Det viktigaste är ju alla barns rätt att veta att den skola som ligger nära hemmet är bra, det vill säga det gemensamma samhälleliga ansvaret att se till att alla barn får en likvärdig skolgång. Ingen förälder ska behöva leva med oron kring om de valt rätt skola åt sitt barn. Det är ett alldeles för stort ansvar att lägga på en enskild familj.
Alla förslag inom skolan borde ägnas åt att säkerställa att alla skolor kan uppfylla det kompensatoriska arbetet med att alla elever ska klara av grundskolan. Det kräver också att vi slopar rätten för friskolekoncerner att ta ut vinster från de skattemedel som borde gå till utbildning. Alla de pengarna skulle istället ingå i den gemensamma satsningen på skolan. Vi behöver nämligen alla medel som finns för att se till att alla skolor är bra. Det skulle förmodligen också få konsekvensen att alla oseriösa utbildningsföretag lämnar branschen.
Men friskolorna protesterar nu såklart. De är inte intresserade av att ta emot vilka barn som helst och det säger ju en hel del om varför vi borde ändra skolsystemet i grunden. Förbjud vinstuttag från skolan, fokusera på att alla barn ska få en likvärdig skola, helst nära hemmet eller där det går att skapa socialt allsidigt sammansatta skolklasser så som utredningen förespråkar. Skolor där barn möts över olika gränser har nämligen visat sig vara de som förbereder barnen bäst på det samhälle vi har och det samhälle vi behöver i framtiden.
Jämlika samhällen är tryggare och bättre. Så låt oss börja bygga ett sånt samhälle i skolan.
Cecilia Lönn Elgstrand
Skolpolitisk talesperson, Vänsterpartiet Örebro