• Hem
  • Många missförst...
Debattartiklar

Många missförstånd om 1 procentsregeln

1 procentsregeln har kommit upp till debatt både inom regionen och några av länets kommuner. I denna debatt finns en del felaktigheter och missförstånd. Det känns angeläget att försöka reda ut saken.

1. 1 procentsregeln är ingen regel men en rekommendation som staten, regioner och kommunerna frivilligt kan ansluta sig till. Den går ut på att vid offentligt byggande, när till exempel en kommun bygger en ny skola, ska 1 procent av byggkostnaderna läggas på konstnärlig gestaltning. Staten, nästan alla regioner och över 40 procent av landets kommuner har anslutit sig till 1 procentsregeln.

2. Det finns ingen fast finansiering av 1 procentsregeln. Denna resurs uppstår förstnär man beslutar om att bygga något. Det är en investeringskostnad som nästan alltid utgörs av lånade pengar. Om man avstår från att använda 1 procentsregeln så blir bygget en smula billigare men det uppstår inga pengar som kan användas till något annat. Inte ens den nya byggnadens hyresnivå påverkas eftersom hyrorna sätts utifrån marknadsprinciper.

3. 1 procentsregeln  är antagligen den främsta konstnärsfackliga bedriften som har åstadkommits. Den innebär riktiga pengar för riktigt arbete. Något som är mycket viktigt för bildkonstnärer som dels ofta lever på existensminimum och dels ibland beskylls för att vara parasiter. 1 procentsregeln , som fler kommuner borde ansluta sig till, är en hörnsten i svensk kulturpolitik. Vänsterpartiet vill värna om 1 procentsregeln  och utveckla den.

4. I debatten gällande Örebro kommun har framförts att det skulle finnas mycket pengar att spara på konst. Siffran 10 miljoner kr per år har nämnts. Det är ett belopp som man knappt kommer i närheten av även om man lägger ihop kostnaden för Örebro konsthall, inköp av så kallad stafflikonst, OpenArt och något slags snittvärde för 1 procent gestaltningar. Siffran 10 miljoner har dessutom använts så att man kan tro att det är beloppet som kommunala tjänstemän handlar tavlor för varje år. Så är alltså inte fallet. Att vilja slopa 1 procentsregeln är ren symbolpolitik som egentligen inte alls handlar om att spara pengar.

5. 1 procentsregeln innebär en möjlighet att varje generation kan göra sitt avtryck i historien genom konstverk som avspeglar just vår tid.

6. Inbakat i diskussionen finns också synpunkter på vilken konst som är bra och vilken som är dålig. Här är det naturligtvis omöjligt att tillfredsställa alla. Det har dessutom visat sig många gånger att konst som först inte uppskattas så småningom blir folkkär och en del av stadsbilden som få skulle vilja vara utan.

Vänsterpartiet skulle dock vilja att örebroarna fick större insyn i processen runt den offentliga konsten. Vi vill att örebroarna ska få möjlighet att vara med och bestämma var konst ska placeras och vilka ämnen som ska tas upp. Vårt eget förslag har sedan länge varit att få till ett minnesmärke över författaren Katarina Taikon.

 

Lina Johansson (V), ledamot i Kultur- och fritidsnämnden

Peter Ekström (V), ersättare i Kultur- och fritidsnämnden

 

Kopiera länk