• Hem
  • Pressmeddelande...
Marknadshyra

Pressmeddelande: ”Beklagar Socialdemokraternas ovilja”

Under förmiddagens omröstning blev Stefan Löfven (S) den första statsministern i svensk historia som blivit avsatt i en missförtroendeomröstning.

När Vänsterpartiet släppte fram regeringen 2019 så var det med ett tydligt krav om att inte införa marknadshyror.

– Stefan Löfven har valt att aktivt hålla Vänsterpartiet utanför förhandlingar, och därmed de över en halv miljon väljare som röstade på oss, samtidigt som hans regering har varit beroende av vårt stöd. Vänsterpartiets ord betyder något och det kompromisslösa förhållningssätt från regeringens sida är det som lett till det parlamentariska läge som nu har uppstått, säger Martha Wicklund, Vänsterpartiets oppositionsråd.

Utredningen som nu är ute på remiss har några tydliga förslag på förändringar i bostadsmarknaden. På presskonferensen under söndagen lyftes ett förslag om att låta parterna förhandla, men under tidspress och med kravet att om parterna inte lyckades komma överens så skulle marknadshyror införas i alla fall.

– Vänsterpartiet har under hela mandatperioden försökt få till samtal med S och C för att hitta en lösning. Att under pandemitider hota 3 miljoner hyresgäster med införandet av marknadshyra är inte att ta ansvar. Vänsterpartiet kommer alltid att stå upp för den svenska modellen och beklagar Socialdemokraternas ovilja att kämpa för densamma, fortsätter Martha.

 Vänsterpartiet initierade den missförtroendeomröstning som nu har fällt den sittande regeringen. Nu kommer talmannen att påbörja en dialog för att se över om Stefan Löfven kan få till ett underlag som kan regera.

– Nu förväntar vi oss att se en förhandling som innebär att hyresgästerna kan sova tryggt i sina sängar. Precis som vi 1990 lyckades få bort strejkförbudet så finns här alla möjligheter för Stefan Löfven att komma tillbaka med ett förslag där marknadshyror inte längre finns med. Vi har hela tiden velat förhandla, låt oss nu göra det på riktigt, avslutar Martha.

Kopiera länk