• Hem
  • Pressmeddelande...
Marknadshyra

Pressmeddelande: Löfven har 48 timmar på sig

Statsminister Stefan Löfven har 48 timmar på sig att rädda regeringsunderlaget.

Vänsterpartiet har under hela mandatperioden varit tydliga med att regeringens existensberättigande bygger på att man inte driver igenom de föreslagna systemförändrande reformerna på arbetsmarknaden (LAS) och marknadshyran.

– Det finns mycket i regeringens politik vi inte håller med om. Men de frågor där vi har dragit upp röda linjer, där vi inte kan stödja en regering, är systemförändrande nyliberala reformer som skulle förändra Sverige och den svenska modellen i grunden och för lång tid framöver, säger Linn Josefsson, ordförande för Vänsterpartiet i Örebro.

Marknadshyra, även på nyproduktion, skulle leda till höjda hyror för alla hyresgäster, oavsett vad regeringen tror eller säger. Dels skapar det en långsiktig rörelse uppåt för hyresnivån. Men det skulle med stor säkerhet leda till ytterligare förändringar framöver för hela hyresbeståndet. Det vet vi bl.a. från länder som infört marknadshyra. Det skulle bli en katastrof för upp till tre miljoner hyresgäster. I Örebro skulle det kunna drabba upp till hälften av kommunens invånare, som idag bor i hyresrätt. En lägenhet som idag kostar 6000, skulle med marknadshyra kunna kosta upp till 1800 kronor extra.

– Vi vet vad det kommer att leda till, för vi har haft det förut. Det kommer innebära mer trångboddhet och segregation. Det kommer innebära att grupper som redan idag har det svårt på bostadsmarknaden – som pensionärer, barnfamiljer och ungdomar – drabbas enormt hårt om marknadshyror införs, säger Martha Wicklund, kommunalråd för Vänsterpartiet i Örebro kommun.

Vi i Vänsterpartiet ser att det finns stora problem på bostadsmarknaden idag och vi är nog det parti med störst ambitioner för en förbättrad bostadsmarknad. Men problemen är inte att hyrorna är för låga, snarare tvärt om att det inte byggs hyresrätter som folk har råd att bo i. Vi står upp för den svenska modellen, där hyresgästerna och deras part i Hyresgästföreningen är med och förhandlar om förutsättningarna på bostadsmarknaden.

Beskedet från Vänsterpartiet idag är att regeringen nu får två alternativ att gå vidare med i frågan, om man vill se ett fortsatt passivt stöd från Vänsterpartiet. Det ena alternativet är att helt avstå att göra förändringar, att lägga allt arbete och alla planer åt sidan.

Det andra är att regeringen inleder nya förhandlingar med hyresgästernas part, Hyresgästföreningen, och återkommer med ett förslag på avtal på hur bostadsmarknaden kan förbättras, som ska vara klart senast till riksdagens öppnande efter sommaren.

Regeringen har nu 48 timmar, till kl. 10.00 på torsdag, på sig att komma med besked till oss. Skulle beskedet utebli har regeringen inget stöd från Vänsterpartiet. Regeringen vilar då istället på stöd från KD och M.

– Om inte Löfven vill grunda sitt regeringsunderlag på Vänsterpartiets stöd, kommer den uppgiften att hamna på Moderaterna och Kristdemokraterna. Då är det upp till dem att bilda underlag för Löfven-regeringen. Så frågan till dem är väl om det är så viktigt att höja hyrorna för tre miljoner hyresgäster att de därför kan tänka sig att stötta S-regeringen, avslutar Linn.

Kopiera länk