• Hem
  • Hård opposition...
Pressmeddelande

Hård opposition från V väntar när S fortsätter gå högerut

Vägen för Örebro kommun är nu utstakad för de kommande fyra åren. Det är en lång och mörk väg vi har framför oss. Det står nu klart att Socialdemokraterna i Örebro valt att alliera sig med Moderaterna och Centerpartiet. Från Vänsterpartiet väntar nu en rak och hård opposition.  

Vänsterpartiet vill bekämpa det skadliga systemet med vinster i välfärden, där välfärdsoligarker tillåts plundra den gemensamma kommunkassan.

Socialdemokraterna valde att prioritera vårdbolagens möjlighet att göra vinst på örebroarnas bekostnad.

Vänsterpartiet vill se en stark allmännytta i Örebro, där hyresgästernas intresse kommer först, där vinsten används till att renovera och sänka hyror.
Socialdemokraterna valde att prioritera fortsatta renovräkningar, utförsäljningar och hyreschocker medan trångboddheten och bostadsbristen fortsätter att öka.

Vänsterpartiet ville ha ett rödgrönt styre i Örebro.
Socialdemokraterna valde att bli ett med högern och har därmed gjort följande mycket tydligt: Det finns numera bara ett parti i Örebro kommun som driver vänsterpolitik.

Det finns bara ett parti som är beredda, att genom handling istället för genom tomma ord, befria välfärden från den marknad som dränerar verksamheten, dumpar arbetsvillkoren och ibland även utgör en fara för människor i behov av vård och stöd.

Det finns bara ett parti som står på hyresgästernas sida, som stoppar införandet av marknadshyror, motarbetar renovräkningar och chockhöjning av hyrorna.

Det finns bara ett parti som tar klimatkrisen på allvar och är beredda att agera med kraft.

Vi beklagar att Socialdemokraterna nu väljer att gå samman med Moderaterna – ett parti som trots fina ord nu öppet omfamnar det rasistiska och främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna. Vi beklagar att Socialdemokraterna väljer Moderaterna – ett parti vars politik bidrar till växande klyftor, mer privatisering och utförsäljning av gemensamma tillgångar.

De kommande fyra åren kommer bli tuffa. Klyftorna mellan rik och fattig kommer att fortsätta öka medan köerna till matcentralerna kommer att fortsätta växa. Marknadens grepp om välfärdslandet Sverige kommer att hårdna och vanligt folk kommer att få betala medan vårdbolagen fortsätter plocka ut miljonvinster. Istället för förebyggande insatser riktade mot barn i utsatta områden riskerar de kollektiv bestraffning, förföljelse och misstänkliggörande. Istället för stora klimatsatsningar och utbyggd kollektivtrafik kommer vi se fler bilar, mer trängsel och högre utsläpp.

Situationen kommer att vara tuff de kommande fyra åren, men Vänsterpartiet kommer att bjuda på tufft motstånd. Vi står starkare än på länge och kommer driva en rak och hård opposition. Vi har haft en stor tillströmning av nya medlemmar, och vi är många som är beredda att ta kampen på gator, torg och i politiska församlingar. Vi har ökat vårt inflytande genom att gå från fem till sex mandat i Kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet kommer rakryggat och konsekvent fortsätta att bekämpa de klasskillnader som högern nu använder för att vända människor emot varandra. Vi kommer att fortsätta kämpa för ett Örebro för alla.

Martha Wicklund, Vänsterpartiet Örebro kommun

Kopiera länk