Ta tillbaka kontrollen över matmarknaden

I Sverige idag tvingas barnfamiljer ta lån för att ha råd med mat. Ensamstående föräldrar måste välja mellan att betala hyran eller ge sina barn middag. Samtidigt redovisar matjättarna rekordvinster och firar sina framgångar på vår bekostnad.
Det är en skam. Det är ett svek. Och det är resultatet av en marknad som har havererat.
Tre jättar – ICA, Axfood och Coop – styr nästan hela livsmedelsmarknaden. Konkurrensen är så svag att de kan höja priserna hur mycket som helst utan att vi har någonstans att vända oss. Konkurrensverket har visat att en stor del av prisökningarna på varor som ägg, potatis och smör inte handlar om ökade kostnader, utan om att butikerna själva höjer priserna för att plocka ut ännu högre vinster. I rapporten Stigande matpriser – vart tar pengarna vägen? menar Konkurrensverket att matjättarna ”..kunnat öka vinstmarginalerna genom att tillämpa oligopolistiska prisstrategier mot konsumenterna.”
Det är vi – konsumenterna – som får betala priset. Inte bara i butiken, utan också i välfärden. När maten blir dyrare drabbar det skolor, äldreboenden och sjukhus som måste lägga mer av sina redan pressade budgetar på mat. Det är pengar som hade kunnat gå till fler kollegor, bättre arbetsmiljö och tryggare omsorg. En dubbelbestraffning för alla som arbetar i välfärden.
Regeringen och Sverigedemokraterna gör ingenting. När Ulf Kristersson får frågor om matpriserna svarar han att vi ska ”handla smartare”. Som om vi inte redan vänder på varje krona. Problemet är inte att folk handlar fel, problemet är att vi är fast i ett system där några få företag kan ta ut hur höga priser de vill. Det drabbar alla, men hårdast slår det mot landsbygden, mot låginkomsttagare och mot kommuner som försöker få välfärden att gå ihop.
Så här kan det inte få fortsätta. Vi behöver bryta matjättarnas makt och ta tillbaka kontrollen över matmarknaden. Därför föreslår Vänsterpartiet tre viktiga reformer som skulle skapa mer rättvisa och pressa tillbaka priserna.
För det första måste vi stoppa diskrimineringen som sker när grossisterna behandlar små mataffärer sämre än stora kedjor. Idag har butiker på landsbygden ofta högre priser bara för att de inte är knutna till någon av jättarna. Det gör det nästan omöjligt för nya aktörer att slå sig in och pressa priserna. Vi vill därför införa ett förbud mot att grossister ger olika villkor till olika butiker. Alla affärer, oavsett storlek eller plats, ska ha rätt till samma inköpspriser.
För det andra vill vi stärka Konkurrensverkets möjligheter att agera när marknaden inte fungerar. Myndigheten har i dag inte tillräckliga verktyg för att ingripa mot övervinster och dominans. Vi vill ge dem mer muskler så att de kan slå ner på överpriser och hindra att några få aktörer får makten över hela matkedjan.
För det tredje vill vi inrätta en särskild inspektionsmyndighet, en matprisinspektion, som ska granska priser, vinster och marginaler i hela livsmedelskedjan. Myndigheten ska kunna sätta ljus på prishöjningar som inte går att motivera och hjälpa nya aktörer att etablera sig på marknaden. Den ska också kunna stoppa kommuner som använder planmonopolet för att förhindra att nya affärer öppnar.
Vi vet att det här fungerar. Andra länder har agerat. I Norge lyckades en matkedja få ner inflationen genom prisstopp. Det är tydligt att det går, om viljan finns.
Och lokalt här i Örebro driver vi på för samma sak. Vi har idag inte den politiska majoriteten bakom oss, men vår vilja är kristallklar: varje barn i Örebros grundskolor ska börja dagen med en näringsrik, kostnadsfri frukost. Inte på försök eller som ett projekt, utan som en självklar start på dagen för alla våra barn. Mat är inte en lyx. Mat är en rättighet. En fungerande matmarknad är en trygghet och en förutsättning för en stark välfärd.
Vi vet vad vi väljer. Vi väljer att stå på konsumenternas, barnens och välfärdens sida, inte på matjättarnas.
För Vänsterpartiet
Jesper Levin, ordförande
Martha Wicklund, kommunalråd