• Hem
  • Tack för er kam...
Övrigt

Tack för er kamp för vår förskola

Pressfoto: Sofie Isaksson

Debattartikel publicerad i Nerikes Allehanda

Det här är ord riktade till all förskolepersonal, till förskoleupproret och #pressatläge.

Jag både tackar och beklagar. Tack för att ni enträget kämpar på inte bara för att få vardagen att bli så trygg och bra som möjligt för våra barn, utan också för att ni kämpar på för att få beslutsfattare och politiker att se vilka behov som finns. Jag beklagar att det var fem år sedan ni startade förskoleupproret och att den stora förändring som efterfrågades ännu inte genomförts. Snarare har situationen försämrats på grund av brist på utbildad personal och ökade barnkullar, åtminstone är det min bild i Örebro.

Det kan för vissa verka som ett uppror för bättre arbetsvillkor, men det ni lyfter handlar ju inte alls i första hand om er arbetsmiljö även om den så klart absolut måste förbättras. Det ni belyser handlar ju, precis som ni själva lyfter, om hur svensk förskola ska se ut, hur barnens vardag ska vara och vilka kunskaper barnen ska lämna förskolan med.

Jag ställer mig helhjärtat bakom era krav och kommer kämpa för barnen och er skull. Förskolan är den viktigaste grunden i vårt samhälle om den bedrivs på det sätt som är tänkt. Därför behöver vi se till att det finns tillräckligt med utbildad personal, bra arbetsvillkor, mindre barngrupper och mer tid för att se varje barn.

#pressatläge är olustig läsning och det är därför så viktig. Tack för att ni berättar och kämpar. Förändringen måste komma inom kort.

 

Cecilia Lönn Elgstrand

Skolpolitisk talesperson Vänsterpartiet Örebro

Kopiera länk