• Hem
  • Avgiftsfri koll...
Aktuellt

Avgiftsfri kollektivtafik  och billigare färdtjänst

 Vänsterpartiet i Örebro går till val med frågan om avgiftsfri kollektivtrafik. Framförallt handlar det om ett par grupper som reformen gäller.

Personer över 70 år och vuxna som reser med små barn i barnvagn bör få  åka utan avgift i Örebros kollektivtrafik menar Vänsterpartiet i Örebro kommun. Priset för att åka färdtjänst  inom Örebro bör också sänkas från nuvarande ca 40 kr till samma som en biljett i kollektivtrafiken, dvs 20 kronor.

Det är en jämlikhetsfråga att kunna ta sig runt i samhället och delta i olika aktiviteter eller göra ärenden, menar oppositionsråd Murad Artin (V).

Reformen gynnar grupperna på lite olika sätt men när det gäller avgiftsfritt på bussen räknar inte Vänsterpartiet med att det blir varken en ökad kostnad eller mer trångt på stadsbussarna.

-Seniorer och föräldrar med små barn är ju ofta daglediga och reser ofta tider då bussarna ändå bara är halvfulla, säger Murad Artin (V).

 

Gällande färdtjänsten går Vänsterpartiet till val på att det inte ska vara så stor skillnad på att resa med färdtjänst och vanlig buss som det är i dag. Priset ska vara 20 kronor som lägst precis som på stadsbussen jämfört med dagens 40 kronor.

-Vi lägger också medel på färdtjänsten för att den ska gå att lita på, komma i tid, och vara trygg för den som har det som enda transportmöjlighet, säger Murad Artin (V).

Kraven på lägre kostnaden inom färdtjänst samt högre tillförlitlighet har drivits av både enskilda örebroare och funktionsrättsorganisationer och detta har Vänsterpartiet hörsammat.

Kopiera länk