Vi anger inte – men hur är det med styret i Örebro kommun?

En av punkterna i Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna handlar om den så kallade anmälningsplikten. I praktiken innebär den att kommunanställda ska tvingas att anmäla papperslösa. Vänsterpartiet, men även fackförbund, människorättsorganisationer och kommunanställda har reagerat starkt mot förslaget som just nu är under utredning.

Lärare vill inte anmäla sina elever, undersköterskor eller socialarbetare vill inte ange människor som söker vård och stöd, bibliotekarier vill inte anmäla personer som söker information eller kunskap. Protesterna mot Sverigedemokraternas strävan att kommunanställda ska agera gränspolis har varit massiva.

Mot bakgrund av detta lämnade vi i Vänsterpartiet in ett förslag på föregående kommunstyrelsemöte. Vi föreslog att Örebro kommun skriftligen skulle uppmana regeringen att undanta kommunal verksamhet från denna anmälningsplikt då den skulle få extremt negativa konsekvenser – inte bara för utsatta grupper – men även för tusentals medarbetare i Örebro kommun. Styrande partier S, M och C med socialdemokraten John Johansson i spetsen valde dock att säga nej till detta förslag.

Två dagar efter att styret har sagt nej till Vänsterpartiets förslag går John Johansson, Socialdemokraterna och Centerpartiet ut via sociala medier och fördömer angiverilagstiftningen. När vi söker svar från Johansson hävdar han att kommunstyrelsen ”inte är en brevklubb” och att kommunen ska vänta med att uttala sig tills dess att förslaget kommer ut på remiss. Till saken hör det att just detta har gjorts i kommuner och regioner runtom i landet. I regionen där S också styr har man gjort precis det som vi föreslog. 13 juni fattades beslut om att regionstyrelsen skriftligen skulle uppmana regeringen att inte införa anmälningsplikt inom hälso- och sjukvården. Uppsala, Göteborg och Malmö är några av de kommuner som har gjort samma sak.

Det är bra att Johansson tar ställning mot dessa angiverilagar i sina sociala medier, men vi är starkt kritiska mot att han inte kunde bifalla vårt förslag trots att det är en politik som han själv säger sig stå för. Frågan är för viktig och för stor för att fastna i de teknikaliteter som Johansson stödjer sig på, den behöver hanteras med kraft och beslutsamhet. Kommunstyrelsen hade chansen säga ja till vårt förslag OCH samla en bred majoritet i ett remissvar. Vi beklagar att Johansson valde att inte ta den chansen.

Vi i Vänsterpartiet kommer att göra allt vi kan för att hindra skapandet av ett angiverisamhälle. Vi kommer att stötta lärarna, socialarbetarna, undersköterskorna och de papperslösa som har rätt till utbildning, vård och stöd enligt lag. Vi kommer göra det på gator och torg, i nämnder och styrelser, i fikarum och på arbetsplatser. Vi kommer alltid vara tydliga mot regeringen när vi tar ställning mot inskränkningar eller borttagande av mänskliga rättigheter.

 

Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp,

Martha Wicklund

Cristian Rehn Janowicz

Linn Josefsson

Sunil Jayasooriya

Elisabeth Nilesol

Jaber Fawas

Nadia Abdellah

Peter Ekström

Christina Hermansson Plaçon

Kopiera länk