Vinternatt långt ifrån hemma

Ett vackert vitt täcke dekorerar de annars kala grenarna på träden och gör vintermörkret mindre påtagligt. Många Örebroare strosar runt på Hindersmässan en stund efter jobbet. Framåt kvällen varvar de ner tillsammans med familjen i sitt trygga, varma hem. För andra grupper i Örebro väntar inget hem, ingen trygghet och familjen är hundratals mil bort.

Termometern visar på sju minusgrader. På Vinternatt, akutboende för EU-migranter, är det för veckan fullbelagt. Ett trettiotal personer har sökt plats. Ingen vet egentligen hur många som inte har någonstans att ta vägen för natten. En av de som fått komma in i värmen berättar att han annars tillbringat natten i bilen med ömsom sömn, ömsom tomgångskörning.

Stämningen på Vinternatt är lugn och varm. Tacksamheten över att ha en plats för natten, slippa utsattheten och bara få vara människa för en stund är tydlig. En självklarhet för de flesta svenskar, en ynnest för romer från Bulgarien och Rumänien. De bär var och en på en tung historia till varför de tagit sig till Sverige. Varför deras barn är kvar i hemlandet, med sina mor- eller farföräldrar. Berättelserna skiljer sig åt, men alla har de en sak gemensamt; de har inte möjlighet att försörja sin familj i sina hemländer.

På boendet befinner sig för kvällen ungefär lika många rumäner som bulgarer. I deras hemländer väntar deras föräldrar på att bli avlösta, och barnen på att få återförenas med sina föräldrar. Men det kan dröja många månader mellan besöken. Vägen är lång och bensinen dyr. En av männen berättar uppgivet om hur hopplöst läget är och slår ut med armarna. Hans dotter har astma, medicinen är dyr och priset de får betala är att i månader i sträck uppehålla sig i Sverige och tigga. Trots de senaste dagarnas iskalla såväl dagar som nätter konstaterar han att det ändå är värt det. Han gör det för sin dotter, förklarar han. Ett annat par, som har med sig sin äldste son, berättar att de försöker få ihop till räkningen för behandlingen av sin dotter som har en tumör. En annan man försöker etablera sig i Sverige för att så småningom kunna få hit sin son som på grund av autism har det väldigt svårt i hemlandet.

På Vinternatt får de alla möjlighet att äta, duscha, tvätta. Prata med varandra, bemötas med värme och värdighet av de eldsjälar som engagerar sig i boendet. Att krypa ner i en säng och sova, i ro. Men, när morgonen kommer är det tillbaka till den kalla gatan som gäller. Där varma leenden och generösa gester är betydligt mer sällsynta. Där fördomar och förakt växer sig allt starkare.


(V)i vill satsa långsiktigt

Vinternatt som drivs av Örebro Stadsmission är en nödvändig satsning för att ge EU-migranter i fattigdom och hemlöshet i Örebro en chans att klara sig.
– Men för att hjälpa de här människorna på riktigt skulle vi behöva utveckla verksamheten, säger Mirjam Vigelsbo, verksamhetsansvarig på Vinternatt.

Det är andra säsongen som Mirjam ansvarar för Vinternatt. Förra året höll de till i andra lokaler, och mycket tid och resurser har gått åt att lösa lokalfrågan.
– Det är inte lätt att hitta en lämplig lokal som vi har ekonomi för, konstaterar Mirjam.

Efter diskussioner i fjol slöts ett IOP-avtal (Idéburet offentligt partnerskap) med Örebro kommun där verksamheten får ekonomisk stöttning. Utöver det är verksamheten helt beroende av sponsring från företag samt gåvor och volontärarbete från privatpersoner.

Mirjam ser flera möjligheter till utveckling. Hon skulle dels vilja utveckla kontakterna med hjälporganisationer i hemländerna, dels hjälpa de som har förutsättningar att etablera sig på längre sikt i Sverige med de bitarna.
– Vi skulle egentligen behöva ha lokaler och verksamhet året runt för att kunna hjälpa de här människorna, på riktigt, konstaterar hon.

Vänsterpartiet har vid flera tillfällen lyft den svåra situation EU-migranterna befinner sig i.
– Jag är full av beundran för alla Örebroare som engagerar sig i den här frågan och Stadsmissionen gör en fantastisk insats. Samtidigt är det faktiskt kommunens ansvar. Vi kommer fortsätta trycka på ledningen för att se till att den här viktiga verksamheten får de resurser de behöver för att kunna arbeta långsiktigt för de utsatta människor som befinner sig här, säger kommunalråd Martha Wicklund, och fortsätter:
– I den här verksamheten finns kunskapen, kontakten och förtroendet. Det är inte mer än rätt att vi från politiken åtminstone bidrar med de ekonomiska resurserna.

Den som är intresserad av att ställa upp som volontär för Vinternatt kan ringa 019-31 31 04 eller mejla [email protected]

Kopiera länk