• Hem
  • Rättvisa arbets...
Rättvisa arbetsvillkor

Rättvisa arbetsvillkor självklarhet för både svensk och utländsk arbetskraft 

Vänsterpartiet har alltid varit en stark röst gällande rättvisa arbetsvillkor – både för svenska och utländska arbetare. Alla som arbetar i Sverige ska ha rätt till de löner och arbetsvillkor som regleras i lagar och kollektivavtal. Jag ser dagligen hur utländsk arbetskraft utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Jag ser hur yrkeschaufförer grillar en korv eller kokar nudlar på ett gasolkök på Mariebergs parkering. Det har blivit en vanlig syn att se hur byggnadsarbetare lever ihop i byggbaracker som saknar både el och vatten. Det har blivit norm att byggnadsarbetare och yrkeschaufförer från EU-länder utnyttjas som billig arbetskraft på svenska arbetsplatser. De lever under usla förhållanden som skadar både människor och den svenska arbetsmarknaden. Detta är något som Vänsterpartiet vill förändra.

Svenska transportföretag och åkerier som kämpat för schysta villkor tvingas till konkurs i konkurrensen med oseriösa utländska företag. Fri konkurrens råder inom EU, men inte på lika villkor, vilket bidrar till en prisjakt som skadar svenska åkerier, arbetarnas löneutveckling och miljön. Så länge en snedvriden konkurrens tillåts så kommer oseriösa företag att dumpa både löner och anställningsvillkor genom att kringgå eller missbruka regelverken. Men snedvriden konkurrens och dåliga arbetsvillkor bland utländska arbetare skadar inte bara de svenska åkeriföretagen och den svenska modellen – yrkeschaufförer som dör på arbetet ligger högt upp i statistiken över dödsfall på arbetsplatsen.

I EU-parlamentet drivs just nu förslag om att införa minimilöner inom EU, något som till och med Svenskt näringsliv är kritiska till. En europeisk minimilön skulle innebära ett hårt slag mot vår svenska kollektivavtalsmodell och riskerar att innebära en försämring för både svenska och utländska arbetare i Sverige. Att lagstadgade minimilöner har inneburit stora försämringar för redan utsatta grupper finns många exempel på. Vi ser bland annat hur lågavlönade i USA tvingas ta flera anställningar för att få ekonomin att gå ihop när lönerna har dumpats. Lastbilschaufförerna på Mariebergs parkering ska ha rätt till en skälig lön och schysta arbetsvillkor, oavsett vilket land deras arbetsgivare utgår ifrån. På så vis kan vi behålla den höga standard som vi tillsammans har byggt upp och kraftigt begränsa antalet oseriösa arbetsgivare på den svenska marknaden.

Vi ser dock flera positiva förändringar. Från och med i år ska alla tunga fordon ha vinterdäck – något som gör våra vägar säkrare och skapar en bättre arbetsmiljö för alla yrkeschaufförer. Vänsterpartiet ser även mycket positivt på kraven om dygnsvila och reglering om att yrkeschaufförer inte får bo i sina hytter under längre perioder. Vi ser dock stora brister i arbetet med att kontrollera att dessa nya regler följs. Vänsterpartiet har därför arbetat för att förstärka och utöka kontroller av utländska lastbilar, bland annat genom att vi fick igenom en utökad satsning på trafikpolisen med 25 miljoner per år för att kontrollera trafiken.

Vi välkomnar att Sveriges åkeriföretag driver så kallad Fair transport som innebär en förflyttning från priskonkurrens till en hållbarhetskonkurrens. Vi har sett oändligt många fall där klimat och miljö tar stor skada när priserna pressas. Transporter utgör idag cirka en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp, det är därför hög tid att både transportörer och kunder ser hållbarheten som en god investering. För Vänsterpartiet är det självklart att de krav som ställs på svenska företag även ska gälla utländska företag som verkar i Sverige. Ett misslyckande på detta område innebär en skev konkurrens där de oseriösa arbetsgivarna är de stora vinnarna.

På flera håll i både Sverige och Europa ser vi nu hur högerpartier vill införa minimilöner som riskerar att låsa fast redan utsatta människor i fattigdom. Lagstadgad minimilön är enligt Vänsterpartiet inte rätt väg att gå – lönen i Sverige ska fortsatt styras av svenska kollektivavtal. Den fria rörligheten inom EU ska inte innebära att oseriösa arbetsgivare tillåts utnyttja arbetskraft. Genom bindande regler och lagar som fastslår utländska arbetares rätt till skälig lön och arbetsvillkor så värnar vi också om de svenska företag som under decennier har kämpat för den svenska modellen.

Martha Wicklund,

oppositionsråd Vänsterpartiet Örebro

Kopiera länk