• Hem
  • S säger nej til...
Övrigt

S säger nej till minskade löneklyftor i Örebro

Pressfoto: Sofie Isaksson

Pressmeddelande

-Att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män är en knäckfråga för att nå jämställdhet, säger Murad Artin (V), oppositionsråd i Örebro och ordförande i jämställdhetsdelegationen i kommunen.

– För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att minska lönegapet mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst. Det är i kvinnodominerade yrken där lönerna är som lägst och de behöver höjas om vi ska få ett jämställt samhälle, säger Murad Artin (V).

Vänsterpartiet föreslår att Örebro kommun ska se till att det i lönepolicyn från 2019 skulle finnas förslag som långsiktigt minskar löneklyftorna. Att det tillslut skulle se ut så att den som tjänar mest i kommunen inte tjänar mer än tre gånger så mycket som den med lägst lön.

  Förslaget diskuterades på kommunfullmäktige under onsdagen men inget parti var beredda att stödja V-motionen.

I dag tjänar kommundirektören, som har högst lön, nästan sex gånger mer än ett vårdbiträde eller en elevassistent.

De 12 lägst betalda yrkesgrupperna i Örebro kommun är alla kvinnodominerade.

-Vårt förslag tror jag skulle kunna hålla nere chefslönerna och samtidigt höja lägstalönerna. Det är synd att Socialdemokraterna och Kenneth Nilsson (S) säger blankt nej till ett konstruktivt förslag, säger Murad Artin (V).

Vänsterpartiet vill också tydliggöra det politiska ansvaret hos kommunstyrelsens ordförande som i dag har en lön på nära 65 000 kronor medan kommundirektören har det dubbla.

-65 000 är mycket. Vi vill inte att någon chef eller vd i kommunen ska ha högre lön än det. Fokus ska ligga på att höja de lägsta lönerna samt i bristyrken som socionomer, sjuksköterskor, lärare och förskollärare istället, säger Murad Artin (V).

Vänsterpartiets förslag gäller kommande lönesättningar, inte retroaktiva förändringar.

 

Kopiera länk