• Hem
  • Fall inte för p...
Debattartiklar

Fall inte för propagandan igen

Den 27 januari 1945 tog de allierade sig in i förintelselägret Auschwitz-Birkenau och befriade de fångar som fortfarande var i livet. Fram tills dess hade minst 2,25 miljoner människoliv, i bara det här lägret, utplånats som en del i Hitlers väl utstuderade politiska plan. Det kan dock ha rört sig så många som 5,5 miljoner människor. Dödssiffran rör ett enda läger, något som visar en tydlig bild av det systematiska dödande som pågick där. De allierade som kom in i lägret förstod först inte vad för slags läger det var. För de flesta människor var en utstuderad grymhet av detta slag både otänkbart och svårt att föreställa sig. Därför blev den 27 januari Förintelsens minnesdag och det är så viktigt att vi alltid minns de fruktansvärda brott mot mänskligheten som pågick i alla dessa läger. Vi ska aldrig glömma detta försök att, inte bara döda, utan helt utradera vissa grupper av människor på grund av etnicitet, sexuell läggning eller funktionalitet.

Tanken om att vissa människor är bättre än andra och att vissa har rätt att sätta sig över andra är idéer som blossat upp genom historien. Tyvärr ser vi det även idag inom vissa politiska partier. Men det som ändå skapar hopp är alla de berättelser om människor som gjorde motstånd, människor som vägrade stå passiva och se på när Hitler gjorde mördandet till en hel industri. Genom Europa fanns det många modiga människor som, med livet som insats, hjälpte judar och andra utsatta. Jag minns berättelsen om den man som smugglade ut judiska barn i latrintunnor för att få ut dem från gettot, jag minns de vita bussarna som lyckades rädda livet på många judar. Under årtionden efter andra världskriget var förintelsen ett öppet sår som behövde läkas. Arbetet med att säkerställa att liknande händelser inte skulle kunna ske igen pågick runt om i världen. Tankar och resonemang som Hitler hade ansågs avskyvärda och att vara en generös och omtänksam medmänniska var något fint. Men tyvärr har det även funnits en anda av att andra världskrigets fruktansvärda brott hade gjort oss immuna, vaccinerat världens befolkning från de ideologier som skulle kunna leda till att ett liknande vansinne händer igen.

Men vi måste komma ihåg att Hitlers misslyckade kuppförsök i München, som han avtjänade ett femårigt fängelsestraff för, gav honom tid att ändra taktik. När Hitler väl frigavs så kom han ut med en ny och mer städad framtoning och hans parti fick ett stort uppsving vid kommande val. När han väl blivit vald till ledare som en del i en demokratisk process såg han till att förbjuda andra partier vilket innebar att Hitler blev den envåldshärskare och diktator som skulle göra sig skyldig till en av världshistoriens största humanitära katastrofer. Men återigen; Hitler fick sin makt genom demokratiskt val. Hitler hade en väldigt lyckad propagandamaskin som nötte in sina budskap i befolkningen. Lögnaktiga budskap om judar och hans idéer om överlägsenheten hos den ariska ”rasen”. Idag så har motorn i propagandamaskinen blivit olika sociala medieplattformer där budskap och desinformation kan spridas utan några förbehåll.

I höst går Sverige till val, och redan nu har desinformation lyfts som ett av de stora hoten mot valet och demokratin. När lögner får stor spridning i sociala medier och tas för sanningar finns en stor risk risken för att demokratin undermineras. Demokratin är skör och vi måste alltid ta hand om och värna den. Jag ber dig att inte bara svälja de budskap som hamras ut utan att ta reda på fakta först. Låt dina val baseras på fakta. Låt dig inte luras av de politiker som skriker högst för att sprida sina hatfulla idéer. Låt oss för alltid minnas vad Hitler gjorde så att vi aldrig tillåter hatet att sippra in i vårt samhälle igen. Låt oss alltid minnas vikten av solidaritet och medmänsklighet. Vi får aldrig glömma det vidriga folkmord som Förintelsen innebar.

Martha Wicklund, oppositionsråd Vänsterpartiet Örebro

Kopiera länk