• Hem
  • Marknadshyror s...
Debattartiklar

Marknadshyror skulle innebära chockhöjda hyror i Örebro

Om marknadshyror skulle bli verklighet i Sverige skulle det innebära kraftigt höjda hyror för cirka tre miljoner svenskar som bor i hyresrätt.

Marknadshyra innebär att gå från det system vi har idag, där Hyresgästföreningen och hyresvärden tillsammans förhandlar fram en rimlig hyra, till ett system där hyresvärden själv får bestämma vad din lägenhet ska kosta dig varje månad.

Det är redan en verklighet i många länder runt om i världen, och vi vet vad de har medfört där. Hyrorna har blivit högre, hyresgästernas trygghet har blivit sämre, fler människor har blivit trångbodda och segregationen har blivit djupare. Forskningen visar också entydigt att marknadshyror kommer innebära att hyrorna kommer öka med så mycket som 50 procent i storstäderna och 30 procent eller mer i de mindre städerna. Det betyder att en hyresrätt här i Örebro som idag kostar 6 000 kronor i månaden i istället skulle kunna få en månadshyra på 7 800 kronor. 1 800 kronor mindre i månaden känns väl i plånboken för alla men speciellt för de som redan har det svårt. Hur är det till exempel tänkt att pensionärer, som alltför ofta måste vända på varje slant, ska ha råd med en sådan hyreshöjning? Vill vi verkligen ha ett samhälle där endast människor med hög inkomst kan bo i vissa områden?

Det här är dock inte det enda problemet marknadshyror för med sig. En sådan chockhöjning av hyrorna skulle innebära att många fler behöver förlita sig på bostadsbidrag för att alls ha råd att bo, och undersökningar visar också att antalet hushåll med behov av ekonomiskt bistånd skulle öka markant. Allt detta måste finansieras av skattepengar. Det betyder att flera miljarder kronor skulle tas ur fickan på skattebetalarna för att istället bli till vinst för fastighetsägarna. Behöver fastighetsägarna verkligen det bidraget, och är det inte extra orimligt att begära att svenska folket ska ge dem det nu, när vi fortfarande kämpar med en pandemi?

Steget till en egen bostad skulle också bli betydligt längre för grupper som redan kan ha svårt att få en sådan; ungdomar, nyanlända, pensionärer, nyskilda med flera. Mer än 20 procent av Sveriges unga vuxna kan inte flytta hemifrån trots att de skulle vilja. Är det en utveckling vi vill uppmuntra? För oss i Vänsterpartiet är det en självklarhet att fortsätta arbeta för ett jämlikt samhälle där alla ska ha samma möjligheter.

Att fälla regeringen för att de valt att gå vidare med förslaget om marknadshyror har inte varit ett beslut vi fattat lättvindigt. Det var däremot ett absolut nödvändigt beslut då marknadshyror skulle förändra den svenska bostadsmarknaden i grunden med få möjligheter att backa. Det är tyvärr inte första gången Vänsterpartiet har fällt en socialdemokratisk regering. 1990 räddade Vänsterpartiet Sveriges arbetare från att en socialdemokratisk regering införde strejkförbud. Då, precis som nu, var budskapet från ledande socialdemokrater att det skulle vara Vänsterpartiets fel om högern kom till makten. Vi har konsekvent och tydligt klargjort att vårt stöd för Löfven-regeringen upphör om de går vidare med förslaget om marknadshyror. Vi kan inte ta ansvar för att Socialdemokraterna väljer att springa Centerpartiets ärenden med chockhöjda hyror som följd när budskapet från oss har varit tydligt sedan dag ett. Vi kommer däremot fortsätta ta ansvar för löftet vi gett våra väljare och de svenska hyresgästerna: Vi tänker inte passivt se på medan tre miljoner hyresgäster får chockhöjda hyror och en redan ansträngd bostadsmarknad slås sönder bortom räddning.

Vi i Vänsterpartiet tänker fortsätta göra allt vi kan för att sätta stopp för marknadshyror i Sverige, och vi vet att vi har svenska folket med oss: I undersökningar är mellan 60 och 70 procent emot att de införs. Därför säger vi nej till marknadshyror!

Martha Wicklund

Oppositionsråd, Vänsterpartiet Örebro

Kopiera länk