• Hem
  • Stöd Ukrainas f...
Debattartiklar

Stöd Ukrainas frihet!

Det var nästan ingen som trodde att Vladimir Putin faktiskt skulle beordra Rysslands trupper att invadera Ukraina. Men detta oerhörda skedde med början den 24 februari. Det är nu mer än fyra månader sedan.

Det var nästan ingen som trodde att Ukraina skulle kunna hålla emot den ryska attacken. Men det har man gjort. Ukraina är ett land som en del bedömde som en svag nation med stora problem och en stapplande demokrati. Men denna nations sammanhållning och motståndskraft har förvånat de flesta och visat sig vara enorm. När detta skrivs är det ytterst osäkert att Ryssland ska kunna uppnå målen med sin invasion.

Åsikterna om Rysslands roll i detta anfallskrig är ganska enhetliga och sträcker sig i stort sett över hela det politiska spektrumet. Det finns dock en liten ficka av åsikter om att Ryssland kände sig omringat och hotat av Nato. Det är åsikter som inte får något större genomslag i debatten. Med all rätt! Det är viktigt att slå fast att Ryssland har det fulla och fruktansvärda ansvaret för det krig som fortfarande pågår bara ett par hundra mil ifrån Sverige. Ukrainas rätt till nationellt självbestämmande borde vara okränkbar. Det är en folkrättslig hörnsten. Det är fullständigt självklart för varje vänstermänniska att stödja den principen. Inga om och men får rubba den.

När USA ockuperade södra delen av Vietnam på 1960-talet uppstod i Sverige och övriga världen en mycket stark solidaritetsrörelse med Vietnams folk och FNL, den organisation som stred mot den amerikanska armén. Den lilla fattiga nationen Vietnam segrade över USA. Det är en seger att fortfarande vara stolt över för de av oss som var aktivister den gången. Efter segern utvecklades Vietnam till en diktatur som förde krig mot sina grannländer. Det kändes naturligtvis oerhört bittert men stödet för Vietnams nationella självbestämmande var ändå rätt.

Ryssland och andra stormakter har ingen rätt att föra angreppskrig mot andra länder oavsett vad deras argument är. De små staternas rätt till självbestämmande måste fortsätta att vara okränkbar.

Som vänstermänniska är det självklart att ta entydig ställning för Ukraina och mot Ryssland. Lika självklart är det att bidra till solidaritetsarbetet för de flyktingar från Ukraina som nu har kommit till Sverige. Solidariteten med Ukraina börjar i Örebro.

Ryssland ut ur Ukraina!

Peter Ekström (V)

Kandidat på kommunlistan

Kopiera länk