• Hem
  • Stoppa övergrep...
Debattartiklar

Stoppa övergreppen mot unga kvinnor

Nyligen var det 100 år sedan riksdagen fattade det avgörande beslutet om allmän och lika rösträtt, ett beslut som motarbetades av högern. Både högern och andra konservativa krafter har under historiens lopp motarbetat kvinnors rätt till sin egen åsikt och sin egen kropp. Mycket har hänt sedan det 100 år gamla riksdagsbeslutet, många framsteg har gjorts men vi lever fortfarande i ett patriarkalt samhälle.

Jag önskar verkligen att det här var en debatt som inte behövde skrivas, men verkligheten säger något annat. För även om vi har gjort framsteg så uppmärksammas jag dagligen om det existerande kvinnoförtrycket.

I dag är det den internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Kvinnlig könsstympning innebär borttagande av hela eller delar av de kvinnliga könsorganen. Ingreppen görs generellt utan bedövning och innebär, förutom den direkta livsfaran som ingreppet innebär, även ett oerhört trauma som den drabbade får bära med sig hela livet. Inom region Örebro/Uppsala rapporterade Socialstyrelsen att de kommit i kontakt med 203 kvinnor som utsatts för könsstympning under 2018. Det finns dock ett mörkertal av kvinnor som lider i det tysta. Förutom det viktiga arbete som bland annat UNICEF bedriver för att stoppa kvinnlig könsstympning så behöver vi förstärka vården för de kvinnor som redan har utsatts för detta hemska ingrepp.

Vänsterpartiet motsätter sig all form av könsförtryck som utgår från hederstänkande. Utöver könsstympning av alla dess slag så gäller det bland annat tvångsgifte, barnäktenskap och mödomshinneoperationer. Det sistnämnda uppmärksammades nyligen av RFSU:s tidskrift Ottar där det framgick att en klinik i Stockholm utför så kallad ”reparation av mödomshinnan” trots att forskningen säger att mödomshinnan är en myt. Det är just dessa seglivade myter som vi behöver belysa. Kvinnor ska aldrig behöva lemlästa eller modifiera sin kropp för att patriarkala strukturer kräver det.

Forskning visar att ökad jämlikhet luckrar upp hederskulturen samtidigt som segregation snarare stärker hederskultur. En stor del av Vänsterpartiets politik går ut på just detta – att skapa ett samhälle där alla har samma möjligheter oavsett kön, sexualitet, funktionshinder, familjebakgrund och så vidare.

Det är kommunerna som har det yttersta ansvaret för att hjälpa och stötta våldsutsatta kvinnor. I Vänsterpartiets budget för Örebro kommun föreslog vi därför bland annat en särskild satsning på en förstärkt elevhälsa. För många unga flickor som lever i en hederskultur kan skolan vara en av de få kontakterna som finns med omvärlden, det är då extra viktigt att vi har en stark och tillgänglig elevhälsa på våra skolor. Vi behöver satsa på utbildning om hedersrelaterat våld i de yrkeskårer som möter människor som är utsatta och vi behöver stötta de unga flickor som lever i en hederskultur.

På statlig och regional nivå vill Vänsterpartiet se en rad olika åtgärder som riktar sig till kvinnor som riskerar att utsättas för könsstympning. Vi vill införa nationella riktlinjer för en tillgänglig vård i hela landet. Vi vill införa obligatorisk utbildning om könsstympning för personal inom hälso- och sjukvården, skolväsendet, socialtjänsten och skolhälsovården. Vi vill tillsätta verksamheter som har specialistkompetens om kvinnlig könsstympning med ett utvidgat ansvar för att kunna fungera som regionala eller nationella kunskapscentrum. Vi vill dessutom ge alla som utsatts för hedersrelaterade övergrepp rätt till traumabehandling och bearbetning.

Vi tror att det krävs ett långsiktigt arbete på både kommunal, regional, statlig och internationell nivå för att få bukt med detta hemska övergrepp mot unga flickor. Övergrepp av denna sort inte hör hemma i något samhälle och måste motarbetas på alla plan. Att erbjuda rätt sorts stöd till utsatta och tydligt visa att vi inte tolererar att övergreppen fortsätter är ett litet steg i rätt riktning.

 

Martha Wicklund

oppositionsråd Vänsterpartiet Örebro

Faisa Maxamed

kommunfullmäktigeledamot,

Vänsterpartiet

 

Kopiera länk