• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Debattartiklar

Vänsterpartiet har den bästa politiken för HBTQI-personer

Vänsterpartiet har den bästa politiken i för HBTQI-personer – detta framkommer i RFSL:s valrapport som presenterades nyligen. Att Vänsterpartiet är det självklara valet för dig som värnar om alla människors lika värde och rätten att få vara sig själv är inte speciellt förvånande. För oss är det en självklarhet att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Vänsterpartiet är det parti som de senaste åren mest konsekvent har röstat för förbättringar av HBTQI-personers villkor, enligt RFSL. Vi kommer att fortsätta kämpa för att förbättra HBTQI-personers villkor, och med din röst kan förändringen ske både snabbare och med större kraft.

I Örebro kommun vill vi i Vänsterpartiet att elevhälsan i kommunen ska stärkas upp med transkompetens. Psykisk ohälsa är vanligt förekommande bland transpersoner, och vi tror att skolan skulle kunna fånga upp och hjälpa en stor del av dessa personer om de hade rätt kompetens och rätt verktyg.

Efter ett förslag som vi la i kommunfullmäktige 2019 kan du, på Drottninggatan utanför Rådhuset, idag bevittna ett minnesmärke över den första prideparaden som hölls i just Örebro. Det kan tyckas vara en liten sak, men för de modiga personer som deltog i denna första prideparad så är det både ett erkännande och en upprättelse. En av dessa modiga personer är Vanja Södergren som var en av tolv personer som arrangerade Sveriges första prideparad den 15 maj 1971. Vanja fick förra året motta Jörn Svensson-priset med motiveringen att hon är en av HBTQI-världens glömda hjältar och att vi i Vänsterpartiet vill tacka för att hon vågade ta täten i denna viktiga fråga.

På nationell nivå fortsätter vi att driva frågan om att ändring av juridiskt kön ska vara ett rent administrativt förfarande. Vi vill även att åldersgränserna för ändring av juridiskt kön respektive medicinsk könskorrigering avskaffas samt att det införs ett tredje kön som juridiskt sett är jämställt med kvinna och man.

Sedan den första prideparaden 1971 så törs fler visa att de står upp för HBTQI-personers rättigheter. Efter flera år av pandemi och inställda prideparader är vi nu mycket glada och peppade på att få gå med i årets prideparad i Örebro. I takt med att hot och hat riktade mot hbtqi-personer har blivit allt vanligare är Pride också viktigare än någonsin. Vi behöver visa att vi är många som står upp för allas lika värde, för allas rätt av vara den du är och din rätt att älska vem du vill. Hoppas vi ses där!

 

Cristian Rehn Janowicz

Andranamn på kommunlistan, Vänsterpartiet Örebro kommun

Kopiera länk